Pil, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren ve bu elektrik enerjisini kullanacağınız cihazda kaynak olarak kullanmanızı sağlayan bir cihazdır. Pilleri günlük yaşantımızın her alanında görebilmekteyiz. Kullandığımız televizyon kumandalarında standart Kalem Pil olarak, kol saatlerinde Lithium Primary piller olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu piller Tek Kullanımlık (Primary) yada Şarj Edilebilir(Sekonder) olarak ikiye ayrılmaktadır. Şarj edilebilir modeller tek kullanımlık pillere oranla daha uzun ömürlüdür. Şarjlı Pillerin yapısı ise Elektrikten tekrar aldığı gücü Kimyasal Enerjiye çevirerek tekrar kullanım sağlamasıdır. Bu tip Pillere (Sekonder) Piller denir.
Aynı kimyasal yapı, ölçü ve kapasitesine sahip olan pillerden oluşan gruplama yöntemine Batarya Bloğu yada kısa adıyla Batarya denir. Genellikle, Matkap Bataryaları, Oyuncaklar, El Süpürgeleri vs. gibi cihazlarda kullanılmaktadır.
1.1) Alkalin
1.2) Lityum
1.3) Çinko
2.1) Ni-Mh Piller
2.2) Lityum-Ion
2.3) Ni-Cd Piller
2.4) Lityum - Polymer (Li-Po)
İçerisindeki Kimyasal Enerji tüketildiğinde tekrardan kullanılması mümkün olmayan Pil Çeşitlerindendir. Televizyon kumandalarında, el fenerleri, küçük radyolar ve ölçüm cihazları gibi cihazlarda kullanılmaktadır. Uzun ömürlü olmaları sebebiyle anlık olarak cihazınızın ihtiyacını karşılayabilirsiniz ancak tekrar şarj edilmediği için yeni bir pil satın almanız gerekecektir.
Alkalin Pil, Çinko ve Mangan Dioksitin tepkimesi sonucu ortaya çıkan bir Pil Çeşididir. Yüksek Akım ihtiyacı duyan cihazlarda kullanılmaktadır. Örneğin televizyon kumandasında çok fazla güç harcamayız, bu sebeple Alkalin Pil için güzel bir kullanım alanıdır ancak fotoğraf makinesi için bir Alkalin Pil kullanmayı tercih ederseniz bu sizin için daha zararlı bir tercih olacaktır. Çinko Pillere oranla 10 kata kadar uzun ömürlü bir pil çeşididir. Alkalin Pillerin kendi içerisinde bir çok çeşidi mevcuttur.
Çeşitler
AA
AAA
AAAA
C
D
9V
Yeni bir teknoloji olmasına rağmen hayatımızın bir çok alanında karşımıza çıkan Lityum Piller genel kullanım alanı olarak Endüstriyel alanlar içindir. Günümüzde kullanım alanı olarak ise düşük akım seviyesi çeken cihazlarda kullanılmaya başlamıştır. Elektronik tartılar, Tansiyon aletleri, Bilgisayar için BIOS pili olarak bir çok alanda kullanılmaktadır. Lityum Piller "CR" olarak adlandırılmaktadır. CR2016, CR2032, CR1616 gibi. 10 Yıla varan kullanım ömrü mevcuttur.
Çinko Piller oldukça düşük akım ihtiyacına sahip cihazlarda kullanılmaktadır. Pil kapasitesi olarak çok düşük olması sebebiyle uzun ömürlü bir performans beklemek yanlış olacaktır. Duvar Saatleri ve TV kumandalarında kullanımı daha yaygındır. Alkalin Pillerde olduğu gibi bir çok farklı boyutta çeşidi mevcuttur.
Günümüzde artık tek adet olarak takılıp kullanılan piller yeterli gücü sağlayamamaktadır. Bu sebeple Ni-Mh Piller üretilmiştir. Bu piller Ni-Cd Pillere göre çok daha fazla akım ve kapasite içerir. Yüksek performansta çalışacak cihazlar için Ni-Mh Pillerden oluşan batarya bloğu tercih edilmektedir. Bu bataryaların içerisinde güç depolamak yerine doldurulan gücün bekletilmeden kullanılması gerekmektedir. İçerisinde bu gücü beklettiği süreçte akım seviyesi düşmeye başlar. Sağlık sektörü başlıca olmak üzere, Matkap bataryalarında da tercih edilmektedir. Kullanım ömrü olarak net bir süreci yoktur ancak yaklaşık bir değer vermek gerekirse 1000'e yakın bir seviyede şarj edip kullanmanıza olanak tanır.
Lityum İyon Piller yepyeni bir teknolojidir. Hafif, güçlü ve yüksek performans sağlayan bu piller günümüzde en sık kullanım alanı olarak Elektronik Nargile'dir. Bu teknolojiye sahip pillerde voltaj seviyesi 3.7 volt'dur. Anlık olarak çekebildikleri akım seviyesi 5A, 10A vs. gibi değişkenlik gösterebilir. Cihazınızda ihtiyaç duyduğunuz performansı sağlayacak olan Lityum İyon Pilleri, dilediğiniz zaman tekrar şarj edebilirsiniz. Yani pilin tamamen bitmesini beklemenize gerek duymadan tekrar dolum sağlayabilirsiniz. Tüm iyi yanlarının yanı sıra tehlikeli olduğu da aşikar bir pil türüdür. Dengesiz şarj edilmemesi ve güneş gibi zarar verebilecek etkenlerden uzakta tutulmalıdır. Lityum İyon Pil Çeşitleri ömürlerini üretildikleri andan itibaren kaybetmeye başlar.
Ni-Cd Şarj Edilebilir Piller arasında en eski teknolojiye sahip bir pil çeşididir. Buna rağmen güç konusunda ihtiyacınızı yüksek performans ile sağlayabilecek kapasitededir. Bir Ni-Cd Batarya Bloğunu şarj ettikten sonra 1 hafta beklese bile tekrar bataryayı şarjı dolu bir şekilde kullanabilirsiniz. Beklerken güç kaybı yaşamamaktadır. Bir nevi Punta Pilleri olarakta bilinen bu Ni-Cd Pilleri, batarya haline getirirken kesinlikle Lehim Makinesi ve koruyucu kıyafetler kullanılmalıdır.
Lityum Polimer Piller günümüzde sıklıkla kullanılan pil çeşitlerinden biridir. Genel kullanım alanı olarak Bluetooth Cihazları, Navigasyon Cihazları ve Mp3 & Mp4 Cihazlarıdır. Boyutları konusunda zor bulunan bir pil çeşididir. Son zamanlarda yeni bir kullanım alanı olarak Oyuncak Araba ve Helikopter gibi cihazlarda kullanılmaktadır. Bu pillerin gruplanması sonucu 7.4 volt, 11.1 volt gibi sonuçlar elde edilmektedir. Bu tipteki bataryalara ise Hobby & RC bataryalarıdır. Standart Polimer pillerin anlık akım seviyesi 5C'dir. Tork değeri gerektiren yüksek performans harcayan cihazlarda kullanıma uygun değildir. Hobby Bataryaları ise Yüksek Tork değerleri sayesinde ihtiyacınıza uygun bir güç sağlamak için üretilmiştir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.